In het TV programma Zembla werd onlangs een aantal misstanden in de voedselketen rechtstreeks gekoppeld aan de prijsdruk door supermarkten die ook weer veroorzaakt worden door de huidige bankencrisis. Als de supermarkten hun leveranciers uitknijpen, zo is de redenering, komen de leveranciers voor duivelse dilemma’s te staan en dan kan het schreeuwend misgaan.


Hoe eerlijk zijn de inkoopprijzen van de supermarkten? Een reflectie door Jack van Veen, hoogleraar Supply Chain Management aan Business Universiteit Nyenrode.

Met de berichten over asbest uit de bakkersovens dat zou zijn terechtgekomen op brood dat aan supermarkten was geleverd, kwam het programma groot in het nieuws. In de uitzending “bodemprijzen en kiloknallers” werd expliciet een relatie gelegd tussen dit soort misstanden en de prijsdruk die door supermarkten op hun leveranciers zouden worden opgelegd. Het programma was in zeker zin een voortzetting van een eerdere Zembla aflevering met dit thema dat ging over “sjoemelen met vlees”, waar onder andere aandacht werd gevraagd voor mestbezoedeling in de vleesverwerking, het zogenaamde poepvlees.

Lees hier verder



Leave a Reply.