Lynchpartijen
Pakjesavond is niet geheel vlekkeloos verlopen. Ongeveer 613 Zwarte Pieten zijn tijdens hun werkzaamheden aan hun einde gekomen. “Sinterklaas calculeert het verlies van mankracht ieder jaar in, maar dit jaar zijn er ongewoon veel Pieten om het leven gekomen,” verklaart de Hoofdpiet. “We weten dat er ieder jaar weer Pieten van daken flikkeren, maar dit jaar zijn Zwarte Pieten ook op andere manieren aan hun einde gekomen. Denk hierbij aan gericht geweld tegen Zwarte Pieten in de vorm van duwen, trekken en lynchpartijen.”

Amsterdam
Vooral in Amsterdam zijn dit jaar veel Pieten door geweld om het leven gekomen. Het is geen geheim dat Zwarte Pieten er op de avond van 5 december massaal op uit trekken om cadeaus rond te brengen. Het lijkt erop dat veel Pieten simpelweg zijn opgewacht. Burgemeester Eberhard van der Laan laat aan CSB weten geschrokken te zijn van de incidenten. “De aanloop naar 5 december verliep al tumultueus, maar dit zag niemand aankomen.” De Burgemeester heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd, hetgeen de politie en het leger meer bevoegdheden geeft.



Woede
De vermoedelijke daders houden zich op in Amsterdam Zuid-Oost. Het hele gebied is hermetisch afgesloten en het leger voert arrestaties uit. In het hele land wordt woedend gereageerd. Veel Nederlanders vinden het feit dat de daders enkel in Amsterdam Zuid-Oost worden gezocht een onacceptabele vorm van discriminatie. “Die arme mensen in Zuid-Oost hebben helemaal niks met de lynchpartijen te maken,” vertelt een willekeurige Nederlander die ook een mening heeft. “Ik discrimineer niet hoor, maar volgens mij waren het de Marokkanen, en anders waren het de Polen wel! Die doen dat soort dingen.”



Vertrek van Sinterklaas
Sinterklaas is vanmorgen vertrokken naar Spanje. In een persbericht laat hij weten dat hij twijfelt over zijn jaarlijkse bezoek aan ons land. Volgens de goedheiligman zijn de mensen zijn goedheid niet langer waard. “Waar kinderen vroeger tevreden waren met een bromtol, willen ze nu een iPad. Ik ben verdomme de Kerstman niet,” zo schrijft de Sint. Over de omgekomen Pieten schrijft Sinterklaas niet veel. Hij geeft aan boos te zijn. “Zwarte Pieten zijn er genoeg, maar zie ze maar is zo te indoctrineren dat ze de klusjes van een witte man willen doen. Dat is knap lastig en daar gaat een hoop tijd in zitten. Tijd is geld, dus dit is gewoon kut.”



Onderzoek
De Inspectie SZW heeft laten weten een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen en de werkomstandigheden van de Pieten. Volgens velen zijn de Zwarte Pieten namelijk niet voldoende beschermd, terwijl het volkomen duidelijk was dat er iets broeide. Mogelijk valt zelfs Sinterklaas iets te verwijten. Mocht dat in ernstige mate het geval zijn, dan zal Nederland Spanje vragen om de uitlevering van de kindervriend. De Sint lijkt zich hier niet druk om te maken en is al begonnen met de werving van nieuw personeel. Ook op dit punt lijkt een nieuwe rel geboren te zijn, want er zou sprake zijn van discriminatie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.




Leave a Reply.