De media spelen een belangrijke rol in het reproduceren van racistische vooroordelen en het rechtvaardigen van racisme in onze samenleving.

Dat er sprake is van structureel racisme in Nederland staat vast. Niet-westerse allochtonen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, lopen een hoger risico op armoede, en worden vaker onderworpen aan politiecontroles vanwege hun uiterlijk. Ook de Raad van Europa en de Nationale Ombudsman zijn het er over eens: er heerst een racistisch klimaat in Nederland.

Achter deze praktijk van alledaags racisme zitten allerlei etnische vooroordelen en stereotypes, die door de media gevoed worden. Allochtonen worden continu op een negatieve manier neergezet (als anders, afwijkend, of bedreigend), terwijl autochtone Nederlanders worden afgeschilderd als superieur vergeleken met allochtonen.1 Hiermee herhalen, versterken en daarmee rechtvaardigen de media racistische vooroordelen en stereotypes. De media spelen hier een belangrijke rol. Volgens de gerespecteerde tekstwetenschapper Teun van Dijk, die al decennia lang onderzoek doet naar racisme, zijn de massamedia zelfs “de meest invloedrijke bron van racistische vooroordelen en racisme.”1

LEES VERDER HIER





Leave a Reply.