Wij vertrouwen de Europarlementariërs – die ons steeds verder het euromoeras in duwen – meer dan onze nationale parlementen!  Wij voelen ons machteloze gijzelaars van “Brussel” (de gijzelnemer) en we weten ons in de tang genomen via de euro. Teneinde ondragelijke cognitieve dissonantie te vermijden, identificeren we ons met onze gijzelnemer, we gaan hem “vertrouwen”. Wij lijden dus collectief aan het Stockholmsyndroom als het gaat om onze relatie met de Europese Unie, ons lidmaatschap van de club van de eurolanden. Dit is te lezen in de laatste SCP-kwartaalrapportage Continu Onderzoek burgerperspectieven dat gaat over het derde kwartaal van 2013.  Ik verwijs naar de digitale versie van het SCP-rapport zoals dat op de SCP-site staat en daar is te raadplegen en downloaden.

De SCP-onderzoekers hebben een dalend vertrouwen in de politiek geconstateerd (pagina 8: “Vrijwel overal in Europa sinds 2008 daling van politiek vertrouwen”). Dit vertrouwen of het toenemende tekort daaraan hebben de onderzoekers voor de 27 eu-landen gemeten en in twee figuren (fig. 1.4 a en 1.4 b, op pagina 10 en 11) weergegeven.
Er blijkt een opvallend verschijnsel aan de orde. Ik citeer uit het SCP-rapport, van pagina 8-9: “Figuur 1.4 toont op beide tijdstippen [voorjaar 2008 en voorjaar 2013; jm] het vertrouwenssaldo (het percentage mensen die geneigd zijn te vertrouwen minus het percentage mensen die geneigd zijn om niet te vertrouwen) voor het nationale parlement en voor het Europese Parlement. Daarbij doet zich de merkwaardige omstandigheid voor dat er vrijwel overal meer vertrouwen is in het Europese dan in het nationale parlement.”  Lees verder bij de bron




Leave a Reply.